Ont i nacken

Smärta i nacken har blivit ett vanligt problem i dagens samhälle. De vanligaste symtomen när du får besvär i nacken är värk, ömhet, stelhet, smärta och nedsatt funktion. Smärtan kan vara akut och uppkomma plötsligt som vid exempelvis nackspärr. Smärtan kan även vara långvarig och bero på stillasittande kontorsarbete så kallad ”kontorsnacke”.

Det vanligaste diagnoserna vid besvär från nacken är Nackspärr och “kontorsnacke”. Vid nackspärr har man svårt att röra huvudet och minsta lilla rörelse kan vara väldigt smärtsam. Denna typ av smärta brukar komma väldigt plötsligt. Det är tex vanligt att få denna typ av smärta när man vaknar och ska kliva upp ur sängen. Den andra diagnosen kontorsnacke brukar däremot komma mer smygande. Det brukar börja som lätta ömande för att sedan övergå till molande värk. Detta är nästan alltid associerat till dålig arbetsergonomi och statiska positioner.

Vanliga symptom förutom den lokala värken i nacken är utstrålnings smärta i armen/armarna eller ner mellan skulderbladen. Man brukar även känna sig väldigt stel kring nacken skuldrorna och bröstryggen. Dessa besvär brukar även kunna ge huvudvärk. Smärta från nacken och skuldrorna ökar mer och mer i samhället och en tydlig orsak till detta är den ökade stressen. Det är väldigt viktigt att försöka minimera stresskällor när man börjar få dessa typ av besvär. Gör man inte det så är det lätt att smärtorna blir långdragna eller kommer tillbaka väldigt snabbt. Det är även viktigt att tänka på hållningen som lätt kan bli ihop sjunknen om man sitter ner en hel dag på kontoret. För att underlätta detta är det bra att se över sin arbetsplatsergonomi så att förusättningarna för god hållning är så bra som möjligt.  

Oftast är dessa besvär gynsamma att behandla och har en god prognos.Det är viktigt att inte igonerera detta problem utan att istället ta tag i det i tid.Varmt välkomna till Kroppsvision naprapat Odenplan. 

För att läsa mer om dessa besvär tryck på flikarna nedan.

nackspärr, ont i nacken.
kontorsnacke, ont i nacken