Ryggskott (lumbago acuta)

Symtom Ryggskott

Ryggskott, lumbago acuta, kommer ofta plötsligt, till exempel i samband med ett lyft eller en sidovridning. Du känner smärta vid rörelse i ryggen oftast vid framåtböjning och vridningar. Smärtan kan vara skärande, brännande, huggande eller molande. Ibland förekommer det även stickningar, domningar och pirrningar i benet. Muskelsvaghet i rygg och ben kan även förekomma. Smärtan kan göra så pass ont att man blir sängliggande trots att det inte är något man rekommenderar vid ryggsmärta.  

Orsak ryggskott

Vid ett ryggskott har det uppkommit en skada på disk, facettled, ligament, muskulatur eller nerv, men kan även vara en kombination av dessa. Det som då händer att musklerna i ryggen och sätet går i kramp och detta är ofta väldigt smärtsamt. Ofta har man byggt upp detta besvär överlång tid och till slut orkar kroppen att kompensera längre. Det är därför det ofta räcker med att lyfta något som inte väger speciellt mycket innan ryggen helt plötsligt börjar smärta kraftigt. 

Uppkomst av ryggsmärta kan ha flera orsaker. Arbeten med tung fysisk belastning och arbeten som innehåller mycket framåtböjningar och vridningar av ryggen ger ökad risk att drabbas. Även den som utsätts för vibrationer eller långvarigt sittande (bilkörning, kontorsarbetare) lider en ökad risk. Generellt så drabbas människor som sitter eller står hela dagarna oftare av ryggbesvär än de som varierar position under dagen.  Om du röker så innebär detta en ökad risk för ryggskott och ländryggssmärta.

Behandling ryggskott

Behandling är nödvändig för att minska smärtan, förbättra funktionen samt för att snabba på läkningsförloppet. Dessutom kan det minska risken för att ryggskottet kommer tillbaka. Vi på Kroppsvision undersöker och hittar orsaken till ditt problem. Vi använder oss av manuella behandlingstekniker för att förbättra funktionen och minska belastningen på diskarna. Vi ger även tips på förebyggande träning för att förhindra framtida besvär och minska risken för att ryggsmärtan övergår till diskbråck eller ischias.

Välkommen till Kroppsvision naprapat Odenplan

ryggskott, ont i ländryggen.