Nackspärr

Nackspärr är ett tillstånd som drabbar många. Det klassas inte som någon sjukdom utan snarare som ett symtom med flera orsaker.

Symtom Nackspärr

Nackspärr innebär att man plötsligt upplever en smärta och stelhet i nacken. Det är vanligt att man fått detta direkt på morgonen när man vaknar och ska kliva upp ur sängen. Smärtan sitter ofta på ena sidan av nacken och kan stråla ut i skuldran, bröstet eller armen, ibland upp mot bakhuvudet. Musklerna i nacken och halsen känns spända och ömma och det blir svårt att vrida och luta huvudet, ofta mer åt ett håll. Huvudrörelser förvärrar smärtan och det gör oftast mer ont att vrida huvudet till den smärtsamma sidan. 

Orsak Nackspärr

Nackspärr uppstår plötsligt och är övergående. Ofta börjar besvären med att man gjort en häftig rörelse med huvudet eller att man sovit med huvudet i en ogynnsam position. Nackspärr kan vara enbart en låsning/stelhet i lederna i nacken eller kramp i en eller flera muskler i nacken och halsen. Oftast är det en kombination av led- och muskelbesvär. Dålig arbetsergonimi kan vara en av orsakenrna till att man får ont i nacken. Kyla är en annan. Är det kallt ute höjer man ofta axlarna vilket gör att musklerna i nacken arbeter för mycket vilket om man har otur kan leda till besvär med nacken. 

Behandling Nackspärr

Egenvård:
Förutsatt att man inte varit med om någon olycka och slagit i huvudet ska man försöka röra på huvudet så mycket som möjligt. Kyla respektive värme kan upplevas lindrande i det akuta skedet. Muskelmassage lindrar ofta och kan få de reflektoriskt överaktiva musklerna mer avslappnade.

Ett snabbare sätt att bli av med detta är att boka en naprapatbehandling. Vi på Kroppsvision återställer normal rörlighet i lederna och kan med olika behandlingstekniker få muskelkrampen och därmed nackspärren att släppa. Vi tittar även på orsakerna till ditt besvär och ger förebyggande råd i form av ergonomi och träning.

Välkommen till Kroppsvion naprapat Odenplan. 

ont i nacken, nackspärr.