Ont i armbågen

Detta är en vanlig sökorsak hos oss på Kroppsvision. Det är lika vanligt hos kvinnor som hos män. i de flesta fall när det handlar om smärta runt armbågen beror det på en överbelastningsskada. Det som blir överbelastat är ofta senfästena. Orsakerna till att senorna blir överansträngda är monotona rörelser eller tunga lyft. Därför drabbas både idrottare och personer i arbetslivet av detta besvär. Vanliga yrken som drabbas är kontorsarbete som innebär mycket tid framför datorn, men även de med fysiskt tunga jobb är en vanlig patientgrupp. Inom idrotten är tennis och golf högt representerade.

Det vanligaste diagnoserna är tennisarmbåge, musarm och golfarmbåge. Vid tennisarmbåge gör det ont på utsidan av armbågen och smärtan brukar provoceras fram när du börjer handleden bakåt. Jobbar du däremot enformigt framför datorn är det troligtvis musarm du har drabbats av. Detta gör också ont på utsidan och du kan uppleva allfrån ömhet, stickningar och svaghet. Vid golfarmbåge är det däremot senorna på insidan som drabbas. Man får du ont på insida av armbågen och det brukar även kunna stråla ner längst insidan av underarmen. 

Eftersom många besvär kommer från senfästena runt armbågen är det viktigt att göra något åt smärtan i tid för att den inte ska bli kronisk. Detta för att senor har sämre blodtillförsel och därför brukar ha svårare att läka ut av sig själv.  Vi på Kroppsvision gör alltid en noggrann undersökning för att hitta orsaken till ditt besvär. Vi använder oss av stötvågsbehandling som har visat sig vara ett effektivt sätt att stimulera läkning vid skador i senfästen. Du kan läsa mer om stötvågsbehandling här. Vi använder oss även av akupunktur, mjukdelsbehandling och träning för att förbygga för framtida besvär.

Välkommen till Kroppsvison Naprapat Odenplan.

Klicka på bilderna nedan för att läsa mer om vanliga besvär runt armbågen.

ont på utsidan av armbågen
ont på insidan av armbågen