Ont i knä
Att få ont i ett knä är ett väldigt vanligt besvär. Det är stora krafter som går via knäleden när man promenerar,springer och hoppar. Knät är även en led som drabbas vid olika trauman. Exempelvis är det vanligt med korsbandsskador vid alpinskidåkning och fotboll. Det är därför viktigt att man har bra knäkontroll och att alla muskler kring bäcken och fot fungerar optimalt för att förebygga besvär med knäna. Även arbeten som innebär tunga lyft sätter också höga krav på bla knäna.
Diagnoser knä
Vanliga diagnoser vid knäbesvär är löparknä och hopparknä. Vid löparknä är smärtan lokaliserad på utsidan av knät. Denna typ av smärta kommer plötsligt som ett “knivhugg” och man blir tvungen att sluta springa omedelbart. Orsaken till smärtan vid löparknä är det senstråk som löpar längst utsidan av låret. Det har blivit för spänt och gnider därför på det yttrebenutskottet på utsidan av knät. Trots namnet drabbas inte enbart löpare av detta besvär. Den andra diagnosen hopparknä ger en smärta nedanför knäskålan i själva knäskålssenan. Det är en överbelastningsskada som är vanlig bland hoppidrottare men kan även drabba löpare och cyklister. Andra vanliga diagnoser som drabbar knäna är meniskskador, ledbandsskador och artros. Det är därför viktigt men en nogrann undersökning innan behandlingen påbörjas. Detta för att resultat ska bli så bra som möjligt.
Behandling knä
Behandlingen när du fått ont i knäna bygger mycket på att släppa på muskelspänningar i hela låret. Även stötvågsbehandling är en effektiv behandlingsmetod, framförallt på diagnosen hopparknä. Tveka inte att boka behandling om du börjar känna av lättare smärta i ditt knä, besvär efter knäoperation eller får akut värk. Det är vanligt att knäbesvär inte går över av sig själv utan man behöver ofta få lite hjälp för att få igång kroppens självläkning. Eventuellt behövs även lite träningstips för att ditt knä ska bli stabilare och därav få mindre belastning. Nedan följer vissa vanliga diagnoser och symptom för knäleden.