Ont i låret

Att få ont i låret kommer ofta väldigt plötsligt. Många skyller på dålig uppvärmning eller att man bara hade otur. Visst kan dålig uppvärmnings spela en viss roll men dessa besvär har nästan alltid på gått en längre tid utan att man tänkt på det. Den muskeln i låret som skadas har ofta varit väldigt spänd och svag. Ofta har man känt sig lite stel i låret utan att tänka på det särskilt mycket, Det är därför väldigt viktigt att lyssna på kroppen och ta hand om spända muskler innan det börjar göra ont. Kommer man i tid är dessa besvär väldigt enkla att behandla. Blir det däremot en bristning blir prognosen och rehabliteringen betydligt längre som du kan läsa om nedan. 

Lårskador är en väldigt vanligt bland idrottare. Det vanligaste skademekanismerna vid lårskador är direkt våld, översträckning av höftleden eller för kraftig och snabb muskelaktivering. Den vanligaste lårskadan är bristningar. Man kan både drabbas av bristning i själva muskeln, bristning i muskel/senövergång eller bristning i senans fäste i skelettet. Det är svårt att sätta en prognos på en bristning eftersom det kan variera från 1-2 veckor vid en lättare bristning eller i värsta fall om muskeln/senan går helt av och kräver operation med rehabilitering på 6-12 månader. Det som är viktigt vid akuta bristningar är att ta hand om skadan direkt. För att minska blödningen är det bra att använda tryckförband samtidigt som man försöker kyla området. Detta kan förbättra prognosen på skadan avsevärt. 

Trots bra akut omhändertagande och rehabilitering kan visa muskelbristningar vara svåra att läka ut eller göra sig påminda långt senare. Det kan har bildats ärrvävnad i skadeområdet. För att behandla detta fungerar stötvågsbehandling ofta väldigt bra. En vanligt behandlingsserie med stötvåg brukar vara 1 gång i veckan under ca 3-5 veckor.

Vi på Kroppsvision har stor erfarenhet av både akuta eller mer långdragna besvär med bristningar och hjälper dig både med rehabilitering, förebyggande åtgärder och kan även behandla med stötvågsbehandling.

Välkommen till Kroppsvision Naprapat Odenplan. 

ont i framsidan av låret
ont i baksidan av låret.