Ont i hälsenan (hälseneinflammation)

Symtom ont i hälsenan

Att få ont i hälsenan är ett vanligt besvär som både kan drabba idrottare eller personer som är aktiva på jobbet eller i vardagen. Ofta sitter smärtan några centimeter upp från hälsenfästet. Är smärtan lokaliserad högre upp i senan så är prognosen mycket bättre eftersom blodcirkulationen är bäst högst upp. Det är inte ovanligt att känna en förtjockning av senan i smärtområdet. Morgon stelhet är ett vanligt symtom. Man kan även bli svullen kring senan och ibland knarrar det om man böjer i fotleden. Sitter smärtan längst ner mot hälbenet brukar det nästan alltid bli svullet. Ofta får man även besvär med en slemsäck som finns i samma område. Lite sämre prognos på denna typ av skada men är viktigt att ta tag i bevären i tid. 

Orsak ont i hälsenan

Hälsenebesvär är nästan att en överbelastningsskada. Risken ökar att få besvär ökar vid mycket hopp och löpning men även långa promenader. Det gånger det inte är tal om en överbelastning så kan orsaken vara skor med hård hälkappa som skaver på senan och slemsäcken och skapar en inflammation och en irritation i området.  Även stelhet i fot och i vaden kan öka risken för att få ont i sin hälsena. 

Vanliga fynd vid undersökning vid detta besvär är dålig muskelaktivitet i stora sätes muskeln och baksidalår. Detta kan orsaka att vaden för jobba onödigt mycket vilket kan ge ökad belastning på hälsenan. 

Behandling ont i hälsenan

Stötvågs behandling är en effektiv behandlingsmetod när du har ont i hälsenan. Stötvågsbehandlingen får igång kroppens egen självläkning och har visat väldigt bra resultat på besvär i just senvävnad. Läs mer om stötvågsbehandling här. Det är även viktigt att få vaden och låret och slappna av eftersom muskelspänningar kan skapa onödig belastning på akillessenan. Vid dessa besvär undersöker alltid naprapaten på Kroppsvision förutom själva akillessenan även fot/underben/bäcken eftersom dessa kan vara grundorsaken till dina besvär. Du får även råd hur du ska hantera smärtan i akutskedet. Hjälp vid återgång till aktivitet och förebyggande råd.

Välkommen till Kroppsvision naprapat Odenplan. 

ont i hälsenan. Hälsenainflammation