Insida knä

Vanliga symtom när du har smärta runt insida knä

Smärta på insida knä kan uppkomma plötsligt som vid skada eller överbelastning. Det kan även utvecklas mer långsamt som vid artros. 

Symtomen vid knäsmärta varierar beroende på vad som utlöser det. Vanliga symtom är att du känner en molande eller brännande smärta. Du kan även uppleva en huggande smärta när du belastar benet. Om du sitter still en längre stund med böjt knä brukar även smärtan kunna provoceras fram.

 Det är inte ovanligt med en svullnad i området. Att gå i nedförsbackar eller nedför trappor kan trigga symtomen.

 

Vanliga symtom vid smärta på insida knä:

 • Molande eller brännande smärta
 • Huggande smärta kan uppkomma när du belastar benet
 • Smärta vid långvarigt stillasittande med böjt knä
 • Svullnad på insidan av knät
 • Att gå i nedförsbackar eller nedför trappor brukar kunna provocera fram smärtan

 

Vanliga orsaker till smärta på insidan av knät

 

Det finns flera strukturer som kan ge smärta runt insida knä. Vilken struktur som är mest trolig beror på hur skadan uppkom. Nedan finner du vanliga strukturer som ger smärtan på insidan av knät.

 • Inre ledbandet
 • Inre menisken
 • Plica synovialis (förtjockning av ledkapseln)
 • Artros
 • Gåsfot (muskelfästen nedanför knät)
 • Muskelspänningar från framsidan eller baksidan av låret

 

Besvär som kommit smygande efter tex löpning eller promenad

Har du fått ont under eller efter aktivitet? Dessa besvär kommer ofta smygande och börjar som obehag runt knät för att sedan öka i smärta och till slut göra det omöjligt att fortsätta springa/promenera. Dessa besvär är ofta muskelrelaterade och svarar väldigt bra på behandling. Det som har hänt är att det har bildats obalanser mellan vissa muskelgrupper. Vissa muskler arbetar för hårt medan andra har blivit inaktiva och arbetar för lite. Detta leder förr eller senare till smärta.  

 

Gåsfot är ett annat besvär som kan ge symtom runt insidan av knät. Gåsfot är ett samlingsnamn på 3 senfästen på insidan precis nedan knät. De tre lårmuskler som fäster där är Sartorius, Gracilis och Semitendinosus. Blir dessa muskler korta och spända kan det skapa en irritation i senfästet.

En annan orsak till molande värk på insidan av knät kan vara artros. Många tycker att symtomen lindras avsevärt av akupunkturbehandlingen. Det går dock inte att få bort själva artrosen.

 

 Besvär i knäna efter trauma

Om du har ramlat och slagit i knät eller fått en vridning i knät kan det vara klokt att uppsöka läkare för att utesluta större strukturell skada. Speciellt om knät har svullnat upp mycket eller om det känns ostadigt. Vid sporter som fotboll och alpinutförsåkning är det vanligt med ledbandsskador och korsbandsskador som ofta behöver opereras.

Andra symtom som kan behöva läkarvård är låsningsfenomen i knäna. Om du böjer och sträcker på knät och det känns som det fastnar är det ett tecken på meniskskada som kan behöva opereras.  

 

Syfte vid behandling av smärta runt insida knä 

 

Vi på Kroppsvision är inriktade på knän och behandlar ofta dessa smärtor med en ny form av akupunktur som har visat sig vara väldigt effektiv vid knäbesvär. De flesta märker skillnad redan efter 1-2 behandlingar.

 Behandlingens syfte bygger mycket på att återskapa funktionen runt knät. Detta gör att du kan börja gå mer normalt igen vilket gör att belastningen på insidan av knät minskar. 

Vi på Kroppsvision undersöker alltid knäts funktion noggrant innan behandlingen påbörjas. Även foten och höften kommer att undersökas eftersom många knäbesvär kommer nerifrån fötterna pga felbelastning.

Har det inte varit något kraftigt våld mot knät och knät känns stabilt så svarar de flesta bra på akupunktur mot smärtan på insidan av knät.
 
Vid större trauma mot knät rekommenderar vi att uppsöka läkare först för att utesluta större strukturell skada som kan behöva opereras.

Välkommen till Kroppsvision naprapat Odenplan.

ont insida knä, smärta inre menisken