Under knät

Symtom Hopparknä

Hopparknä är en överbelastnings skada som ger en irritation i knäskålsenan. Detta besvär är vanligast inom hoppidrotter  så som höjdhopp, längdhopp och tresteg därav namnet. Men du kan även få detta andra idrotter så som löpning och fotboll mm. Ofta kommer besvären relativt plötsligt. Är man öm när man trycker på den senan löper rakt under knäskålen är det trolgitvis hopparknä man drabbats av. I början av besvären gör det främst ont vid aktivitet, för att sedan göra mer ont vid aktivitet och sedan även i vila. Området brukar vanligtvis inte vara speciellt svullet. Det som brukar provocera fram smärtan att gå nerför trappor eller att gå ner på huk. 

Orsak Hopparknä

Att få ont under knät är oftast idrottsrelaterat. Trots namnet hopparknä så är det inte bara idrotter med mycket hopp som drabbas, utan detta är även vanligt vid löpning,cykling, fotboll med mera. Orsaker är ofta obalans i lårets muskulatur kring knäleden. Den vanligaste orsaken är att man är för spänd i musklaturen på framsidan av låret vilket gör att knäskålsenan överbelastas. Eftersom detta är en överbelastningsskada så ökar risken att drabbas vid snabb ökning av träningsmängden. Det är viktigt att ta tag i dessa besvär i tid för att undvika en långdragen historia.

Behandling Hopparknä

Stötvågsbehandling på knäskåls senan är en väldigt effektiv behandling vid dessa besvär. Stötvågsbehandlingen bryter ner ärrvävnad i senan och ökar kroppens egen självläkning. Oftast brukar det krävas 3-5 behandlingar.  Du kan läsa mer om stötvågsbehandling här. Det är även viktig minska obalanser runt knäleden. Oftast är musklerna på lårets framsida alldeles för spända vid dessa besvär. Det kan vara svårt att komma åt denna muskelgrupp med enbart strech utan ofta krävs djupare behandling.  Som alltid är det också viktigt med förebyggande träning för att minimera risken att detta besvär kommer tillbaka i framtiden. 

Välkommen till Kroppsvision Naprapat Odenplan.

Hopparknä, ont under knät.