Ischias (lumbago ischias) – Smärta i ländryggen med bensmärta

Symtom Ischias

Ischias är smärta som oftast börjar i ländryggen och som löper vidare ner över rumpan till låren och ibland ända ner i foten. Smärtan kan vara skarp, molande, ilande, skärande eller huggande. Domningar, pirrningar och muskelsvaghet kan förekomma. Det kan smyga sig på långsamt eller uppstå plötsligt Oftast påverkas endast ena benet, då ökar oftast smärtorna ner i benet vid framåtböjning och sittande. Vid besvär i båda benen är det vanligare att smärtorna framkallas vid gång eller stående. Ischiasbesvär kan även förekomma utan ryggsmärta.

Orsak

Ischiasbesvär innebär att det finns en irritation eller inflammation i ischiasnerven. Ischias är i sig inte en diagnos utan i sin tur ett symtom på en annan skada som påverkar ischiasnerven.Ischiassmärta kan uppstå av flera anledningar, till exempel:

  • Buktande disk Innebär att en av ryggradens diskar har skadats eller deformerats så att den buktar ut mellan kotorna. Om den skapar ett tryck mot en spinalnerv kan det orsaka ischiassmärta.
  • Diskbråck Disken fungerar som en stötdämpande kudde mellan kotorna. Om vätskan skulle läcka ut i ryggmärgskanalen kan det uppstå en inflammation runt nervrötterna och på så sätt framkalla ischiasbesvär.
  • Spinal stenos och artros Förändringar i ryggraden kan påverka spiralnerverna och därmed orsaka detta besvär.
  • Piriformissyndrom Ischiasnerven och piriformismuskeln ligger intill varandra. Vid muskelanspänningar eller kramp kan ischiassmärta utlösas.
  • Graviditet En kvinna som är gravid utsätts för extra mycket påfrestningar i både bäckenet och ländryggen. Dessa påfrestningar ger ibland upphov till ischiassmärta..

 

Falsk respektive äkta ischias?

Falsk ischiasmärta är betydligt vanligare än ”äkta” ischias. Oftast är smärtan inte lika intensiv och problemen beror inte på en skadad disk eller problem i ischiasnerven. Orsaken till falsk ischiassmärta är att ischiasnerven har kommit i kläm utanför ryggraden. Oftast beror det på stela och spända muskler som ligger och trycker på nerven. Precis som med vanlig ischias känner man en smärta i ländryggen, som kan stråla ner över rumpan och ut i ett eller båda benen. Men med falsk ischiassmärta går utsrålning aldrig ner under knät.

Behandling

Går du omkring och har ont i ryggen? Är du osäker på om du har ischiassmärta eller om värken beror på något annat. Vi på Kroppsvision undersöker dig och hittar orsaken till ditt problem. Vi använder oss av manuella behandlingstekniken för att förbättra funktionen och minska trycket på nerven.

Egen vård:
Försök att röra på dig. Undvik statisk belastning i framåtböjt läge samt tunga lyft. Även vridningar av ryggen under belastning bör undvikas.

Välkommen till Kroppsvision naprapat Odenplan.

Ischias, strålning längst baksidan och utsidan av låret.