Baksida lår

Symtom ont baksida lår

Ont i baksida lår kan båda komma plötsligt eller smygande. Plötslig smärta i baksidan av låret drabbar främst explosiva idrotter med snabba fartökningar eller idrotter med höga sparkar som exempelvis karate. Det är inte ovanligt att se sprinters få avbryta ett lopp och ta sig sig om baksidan av låret. Ofta känner man då en brännande/huggande känsla i baksida lår vilket gör det omöjligt att fortsätta med sin aktivitet. Men symtomen kan även komma smygande. Det kan kännas som en stelhet/kramp i baksida lår som inte ger sig trots kontinuerlig stretching. Denna smärta kan även stråla från ryggen ner längs baksidan av benet. 

Orsak ont baksida lår

Den vanligaste orsaken till smärta i detta område är att bakre lårmuskeln har fått jobba för hårt och tar över arbetet som stora sätersmuskeln ska göra. Vid plötsliga smärta i baksida lår är det nästan alltid en bristning i musklaturen  (hamstring).  Oraker till bristningar är inte enbart otur utan ofta har man byggt på en trötthet i musklaturen under lång tid och tillslut orkar inte musklaturen längre och man får då en bristning i muskulaturen.

Smygande besvär kan vara resultat av en retning i ischiasnerven som gör att inte muskulaturen vill slappna av. Träningsupplägg, vitaminbrist och skoval är även andra orsaker som kan påverka.

Behandling ont baksida lår

Det viktigaste när man behandlar dessa besvär är att se till att alla muskler fungerar som de ska. Ofta överarbetar musklerna på baksidan av låret för hårt. Detta går att korrigera med enkla behandlingsmetoder. Behandlingen av ont i baksida lår skiljer sig beroende på om det är en akut bristning eller en mer långvarig skada. Vid en bristning går behandlingen ut på att skadan ska bli så lindrig som möjligt. Sedan läggs stor vikt på att bygga upp styrkan och flexibiliteten i muskulaturen så att man minimerar att skadan slås upp igen.
 
Om det är mer långvariga eller lindrigare besvär i baksidan av låret läggs stor vikt vid att identifiera själva orsaken som kan sitta i både rygg/höft och fot. Vi lägger även stor vikt vid förebyggande övningar.
 
ont baksida lår