Ont i foten ovansidan

Vanliga diagnoser och symtom när du har ont på ovansidan av foten

Nedan finner du olika diagnoser och symtom på besvär som kan ge smärta på ovansidan av foten. De flesta diagnoser går att behandla framgångsrikt. Vad passar in på dig?

 

Extensor tendinit är en vanlig orsak till att du får ont på ovansidan av foten. Det är en senirritation/inflammation av de senor ovanpå foten som böjer tårna uppåt. Vanliga symtom är smärta på ovandelen av foten som triggas när du böjer tårna uppåt eller nedåt. Lätt svullnad i smärtområdet är också vanligt förekommande. I vissa fall kan smärtan även stråla upp på framsidan av underbenet eller ner mot tårna.

 För att testa om det är detta du har kan du prova att böja upp tårna medan då håller emot med handen för att se om smärtan provoceras fram, om det gör ont så är detta en trolig diagnos.

 

Tibialis anterior/extensor hallucis tendinit är en senirritation i de senor som fäster vid stortån Detta besvär ger smärta på ovansidan av foten men som även ger strålande smärta ner mot stortån.   

 

Morton´s neurom är ett besvär där smärtsamma nervknutor klämms in mellan mellanfotsbenen. Detta kan ge ett plötsligt hugg på ovandelen av foten som strålar ner mot tårna. Vanligast är smärta mellan 3e och 4e tån men det kan variera. Tårna brukar även kunna kännas lite bortdomnade.

 

Nervsmärta ger en brännande smärta på fotryggen. Den smärta beror ofta på en retning av nerven som löper på utsidan av underbenet och ner i foten. Denna smärta bruka även kunna kännas vid vila, ge nattlig värk och svaghetskänsla i foten.

 

Ganglion ska du misstänka om du fått en knöl ovanpå foten. Det är en vätskefylld utbuktning som bildas i nära anslutning till en led. Detta är vanligt vid tillfällig överansträngning. Storleken på ganglionet kan variera men är vanligtvis stor som en ”ärta” upptill någon centimeter i diameter. Ofta får du inga symtom men ibland kan den bli känslig för tryck och bli öm.

 

Stressfraktur av fotens mellanfotsben ger en stark lokal smärta över frakturområdet. Du får vanligtvis en kraftig svullnad och det är svårt att stödja på foten.

   

  Vanliga orsaker

   

  • Extensor tendinit orsakas ofta av svaghet i omkringliggande muskulatur till dessa muskelsenor. Detta gör att extensor muskulaturen får arbeta för hårt och blir därför överbelastad. Även för hårt knutna skor kan stressa dessa senor.

   

  • Tibialis anterior/extensor hallucis tendinit orsakas ofta av att stortån är för stel vilket gör att avvecklingen i steget inte fungerar. Detta gör att dessa muskelsenor får arbeta hårdare för att försöka kompensera för detta.

   

  • Morton´s neurom. Trånga skor och nedsjunkna främre fotvalv är två vanliga orsaker till detta besvär. Det är även viktigt att se över avvecklingen i steget för att minska på belastningen på framfoten.

   

  • Nervsmärta orsakas av ökat tryck på nerven. Smärtan brukar även uppkomma efter en gammal stukning, post operativt eller att du slagit i eller tappat något på foten.

   

  • Ganglion orsakas oftast av tillfällig överansträngning av närliggande led i foten.

   

  • Stressfraktur ökar om du stegrat träningsmängden på väldigt kort tid. Är du benskör ökar även risken för stressfrakturer.

   För att läsa mer om fotsmärta och hur vi behandlar. Klicka här. 

   Behandling

   Vi på kroppsvision är specialiserade på fötter och behandlar ofta dessa smärtor med en ny form av akupunktur som har visat sig vara väldigt effektiv vid fotbesvär. Behandlingen kompletteras ofta av specifik träning, avlastande råd och mobilisering av stela leder i foten.  

   Innan behandlingen utförs en grundlig undersökning för att ställa rätt diagnos för att på så sätt veta vilka åtgärder som behövs.

   Behandlingens syfte bygger mycket på att återskapa funktionen i foten och minska på obalanser i muskulaturen i foten och underbenet.

   Vi behandlar både långvariga och akuta besvär på ovansidan av fötterna. Ju tidigare behandlingen startar desto enklare är det att bli kvitt besvären.

   Alla ovannämnda diagnoser brukar svara mycket bra på behandlingen bortsett från stressfraktur som i vissa fall kan behöva ortopedisk hjälp.  

   Är du osäker om ditt besvär går att behandla kan du boka en fotanalys där vi kan diskutera lämplig behandlingsstrategi och undersöka dina fötter.

   Välkommen till Kroppvision Naprapat Odenplan

   Ont på ovansidan av foten