Ont utsida fot

 

Behandling mot smärta på utsidan av foten

Har du ont på utsidan av foten? Då ska du testa en ny form av akupunktur som är väldigt effektiv vid fotbesvär. Att drabbas av en skada är aldrig roligt och i synnerhet inte fotskador. Det är vanligt att höra att smärta i fötterna tar lång tid att läka. Är det rätt eller fel?

Fel såklart! Självklart går det att behandla fotsmärta snabbt och effektivt. Uppskattningsvis känner 4 av 5 en stor förbättring redan efter första eller andra behandlingen. Målet med behandlingen är att du ska komma tillbaka till din aktivitet så snabbt som möjligt. Det är viktigt att inte avlasta foten helt eftersom det nästan alltid leder till stelhet och mer smärta. Vi på Kroppsvision använder oss ofta av en modern form av akupunktur som har visat sig vara väldigt effektiv vid fotbesvär.

Läs mer om fotsmärta här. 

 

 

Vad är det som gör ont på utsidan av foten?

Fibularis longus/brevis

Är smärtan lokaliserad runt yttre fotknölen eller några centimeter längre fram där det är lätt att känna en prominent knöl. Då är det troligtvis en överansträngning i en av fibularis senorna som du har drabbats av. Om du tar handen och trycker på utsidan av ditt underben är det dessa muskler du känner. Själva muskelsenorna går bakom den yttre fotknölen. Fibularis brevis muskelsena fäster in på basen på den 5:e mellanfotsbenet. Det är denna sena som oftast orsakar smärta på utsidan av foten.

Dessa muskler är väldigt viktiga för att stabilisera fotleden och motverka fotledsstukningar. Vid tåhävningar arbetar fibularis longus och brevis som hårdast, tillsammans med vadmuskulaturen. Detta är därför en vanlig skada vid idrotter som innebär mycket hopp och löpning.

Fotledsstukningar

Lider du av smärta på utsida fot efter en gammal fotledsstukning? De flesta vet att det är bra att linda, kyla ner och ha foten i högläge i akutskedet efter en fotledsstukning. Även om det akuta omhändertagandet har varit efter konstens alla regler är det vanligt med kroniska besvär efter en fotledsstukning.

Varför är det vanligt att fotledsstukningar blir kroniska? Efter en stukning är det svårt att gå normalt och kroppen börjar att kompensera för att avlasta foten. Trots att det gått flera veckor sedan fotledsstukningen är det lätt att bli kvar i detta kompensationsmönster som skapades efter skadetillfället. Detta medför att fot, knä, höft och rygg inte belastas på samma sätt som innan stukningen. Det är därför det är vanligt att en stukad fot inte bara kan ge kvarstående symtom i foten utan även i knä, höft och rygg.

Hur blir man av med detta? Vi på Kroppsvision börjar alltid med att undersöka hur nedsatt funktionen i foten är. Efter det behandlas foten med en modern form av akupunktur som är väldigt effektiv vid dessa besvär. Det är även viktigt att förstå på vilket sätt kroppen har börjat kompensera och hur du ska tänka för att bryta det mönstret.

 

 

Syftet med behandlingen av smärta runt utsida fot

Behandlingens syfte är självklart att minska själva smärtan men även att återskapa funktionen i musklerna runt foten. Du kommer att känna dig starkare efter behandlingen. Behandlingen ökar blodtillförseln i området och på så sätt påskyndar läkningen.

Om jag är rädd för nålar kan jag inte få hjälp då? Absolut! Det går alltid att behandla på andra sätt oftast med enbart händerna. Det viktigaste är att du får en förståelse för varför det gör ont. På så sätt är det mycket enklare för dig att få bort din smärta.

Tveka inte att boka tid om du vill få din fot undersökt!

Välkommen till Kroppsvision Naprapat Odenplan, specialiserade på fotbesvär.  

Ont utsida fot runt yttrefotknölen