Ont framsidan av underbenet (benhinneinflammation)

Symtom benhinneinflammation

Benhinneinflammation eller smärta på framsidan av underbenet är en vanlig idrottsskada. Det är nog den vanligaste kroniska belastningsskadan hos idrottare. Ofta drabbar det löpare och hoppidrottare, Oftast är smärtan lokaliserad till insidan av skenbenet ca 5-15 cm ovan inre fotknölen. Namnet kan vara lite missvisande eftersom det inte behöver vara en inflammation i området utan mer en irritation. Det är muskler och senfästen till skenbenet som blir överbelastat och irriterat. Till en början brukar det främst göra ont efter aktivitet för att sedan även göra mer ont under aktivitet och därefter även i vila. Detta kan även drabba personer som inte idrotter men är väldigt aktiva och gillar att promenera.

Orsak benhinneinflammation

Vanligaste orsaken till benhinneinflammation är att musklerna i underbenet är alldeles för spända. Detta gör att muskelfästet i benhinnan som är fäst till själva skelettet blir överbelastat. Det är därför kroniska besvär kan leda till stressfrakturer i underbenet (tibia), Vid långvariga besvär kan det bildas bindvävsärr och hinnan som omger musklerna kan även bli förtjockad. Detta gör att det blir för trångt för musklerna på framsidan av underbenet, vilket kan vara väldigt smärtsamt.  Eftersom detta främst är en klassisk överbelastningsskada är den väldigt ofta associerad med för snabb ökning av träningsmängden. Andra faktorer som kan påverka äv val av skor, underlag mm. 

Behandling benhinneinflammation 

Vid behandling av benhinneinflammation är det viktigt att identifiera orsaken till just dina besvär. Sedan gäller det att minska på muskelspänningarna i framförallt underbenen. Vid långvariga besvär kan även bli aktuellt med stötvågsbehandling. Eftersom denna skada lätt blir långvarigt är det viktigt att främja kroppens egen självläkning för att minimera risken för kroniska besvär. Det är även viktigt med övningar för att förbygga att dessa besvär inte kommer tillbaka i framtiden. 

Välkommen till Kroppsvision Naprapat Odenplan. 

Benhinneinflammation, ont på framsidan av underbenet.