Hälsporre – Ont under hälen

Har du fått ont i hälen? 

Är din smärta lokaliserad precis framför hälen och gör som ondast direkt på morgonen, då kan det vara hälsporre du har drabbats av.

Vi på Kroppsvision är specialiserade på fotsmärta och behandlar hälsporre men en ny form av akupunktur som är väldigt effektiv vid hälsmärta och andra fotbesvär.

Vanliga effekter av behandlingen

  • Mindre smärta
  • Bättre styrka i foten
  • Foten känns mjukare

Prognosen är ofta god och beror till största del på hur länge du haft dina besvär och hur skarp smärtan är, men uppskattningsvis känner 4 av 5 en klar förbättring redan efter 1-2 behandlingar.

Målet med behandlingen är att du ska komma tillbaka till din aktivitet så snabbt som möjligt. Det är viktigt att inte avlasta foten helt eftersom det nästan alltid leder till stelhet och mer smärta.

Vad är det som orsakar hälsporre

Hälsporre är en irritation av plantarfascian som är ett bindvävsstråk som löper från tårna och fäster in i hälen på undersidan av foten.

Om du tar ena handen och böjer upp stortån kommer du kunna känna den sena som skapar smärtan i hälen. Följer du den senan kommer du känna att det är väldigt ömt precis framför hälen eller på insidan av hälen.

Fotbesvär skapar ofta kompensatoriska mönster eftersom det är svårt att gå normalt, det är därför viktigt att inte gå med detta för länge. Det är inte ovanligt att få besvär med rygg, knä eller höft pga hälsmärtan så boka tid för behandling innan smärtan sprider sig.

Syfte med behandling av hälsporre

Målet med behandlingen är att du ska bli av med din smärta i hälen så fort som möjligt. Vi vill även att du ska förstå varför du har fått dina besvär och hur du ska kunna förebygga dem i framtiden.  

Ofta behandlar vi detta med nålar men om du är rädd för nålar kan vi självklart hjälpa dig ändå. Det går alltid att behandla på andra sätt oftast med enbart händerna eller med stötvågsbehandling.

Tveka inte att boka tid om du vill få din fot undersökt av en fotspecialist!

 

hälsporre, ont i hälen