Inre fotknölen

Vad är det som gör ont på insidan av foten

 Tibialis Posteriors muskelsena är den i särklass vanligaste orsaken till att du får ont på insidan av foten eller runt inre fotknölen.

Vanliga symtom du får vid detta besvär är lokal smärta mellan hälsenan och inre fotknölen. Smärtan brukar även kunna stråla längst med insidan av foten eller upp mot vaden. Ibland blir det även en lätt svullnad och tryckömhet i området.

De flesta brukar beskriva smärtans karaktär som molande eller brännande. Om du tar ett steg så brukar smärtan kännas som mest vid frånskjutet. Du kan prova att göra en försiktig enbenståhävning, detta provocerar ofta fram smärtan på insidan av foten.

Det finns flera andra strukturer som kan ge smärta runt insida fot. Flexor digitorum och flexor hallucis longus är två muskelsenor som också kan ge liknande symtom. En lite ovanligare diagnos som smärtar runt inre fotknölen är tarsaltunnelsyndrom. Detta syndrom ger ofta en brännande känsla i foten på natten.

 

Vanliga orsaker

– Smärta på insidan av fötterna är oftast resultatet av en överbelastningsskada på tibialis posterior senan. Överbelastningen av senan orsakas ofta av obalans mellan muskler i antingen foten, underbenet eller i låret. Tibialis posterior som är en muskel djupt inne i vaden får då jobba för hårt på grund av att vissa muskler är för inaktiva.

 – Felaktigt frånskjut på grund av att foten är för stel är en annan vanlig orsak. Detta gör att foten vrids in onödigt mycket och gör att hela insidan av foten överbelastas. Det är vanligt att du gått med detta fel väldigt länge innan det börjar göra ont men det är ofta enkelt att korrigera.

 – Andra orsaker kan vara yttre faktorer som dåliga skor, ovant underlag eller kraftig ökning av träningsmängd.

Läs mer om smärta i foten här.

 

Behandling

Har du ont på insidan av foten ska du prova en modern form av akupunktur som är väldigt effektiv vid dessa besvär. De  flesta känner en klar förbättring redan efter 1-2 behandlingar.

Fördelen med behandlingen är att du kommer känna dig både starkare och mjukare i foten direkt efteråt. 

Målet med behandlingen är att öka funktionen i foten men även att minska på själva smärtan så du kan återgå till din aktivitet så fort som möjligt.

Vi på Kroppsvision är specialiserade på fotbesvär och behandlar både akuta och kroniska besvär från fötterna.

Är du osäker på om din fot kan behandlas kan du boka en fotanalys så undersöker vi fötterna och diskuterar sedan tillsammans vilka åtgärder som är bäst i just ditt fall.

Du kan självklart få hjälp även om du skulle vara nålrädd, det går alltid att behandla på andra sätt.

Välkommen till Kroppsvision Naprapat Odenplan  

ont insida fot, runt inre fotknölen