Skuldran

Symtom

Till skuldran räknar vi in skulderbladet, axelleden och övrebröstryggen. Smärta i skuldran är en vanlig åkomma hos personer som jobbar på kontor och sitter flera timmar om dagen framför datorn. I ett tidigt stadie brukar dessa besvär börja som en trötthetskänsla i detta område. För att sedan övergå till en mer molande/brännande värk. Ofta blir dessa besvär värre mot slutet av arbetsdagen. Men om man haft dessa besvär länge kan det även göra ont i vila och man kan få nattlig värk. Smärtan kan även börja stråla ut i armarna  och till och med ända ner i handen.

Orsak

Orsaken till att man får ont i skuldran är ofta musklerna runt skulderbladet får jobba statiskt och i en ogynnsam position. Vid exempelvis kontorsarbete hamnar ofta överarmen utåtroterad pga tangentbordets position. Detta medföljer att axelleden hamnar nära sitt ytterläge och musklerna för jobba i maximalt förkortat läge. Gör man detta under lång tid kan detta skapa muskelutmattning och obalans i muskulaturen kring skuldrorna och resultat blir värk i området. Andra orsaker kan vara stelhet i bröstryggen eller nedsatt stabilitet av skulderbladet. Det är viktigt att byta arbetsposition under dagen för att minimera att få ont i detta område.

Behandling

Vid dessa besvär börjar vi på Kroppsvison alltid med att undersöka skulderbladet, axelleden och övrebrötryggen för att veta vart huvudfokus av behandlingen ska riktas. Det är viktigt att själva orsaken till besvären identifieras eftersom dessa besvär annars tenderar att komma tillbaka nästan omedelbart om inte detta görs. En annan viktig del i behandlingen är även att minimera obalanser i muskulaturen kring skuldran för att göra skuldran starkare och stabilare. När skuldran känns bättre kommer stor vikt även läggas på förebyggande åtgärder för minimera risken för att besvären återkommer. Det man kan göra själv är att se över sin arbetsergonomi som är en vanlig orsak till dessa besvär.

Välkommen till Kroppsvision naprapat Odenplan

ont i skuldran,