Utsida knä

Symtom Löparknä

Att få ont på utsidan av knä klassas oftast som “löparknä”. Ett klassiskt “löparknä” ger en skarp smärta på utsidan av knät efter någon kilometerslöpning. Ofta slutar det göra ont så fort man slutar springa. Trots namnet  ska man komma ihåg att detta inte enbart behöver drabba löpare. Men att ont på  utsidan av knät behöver inte vara av skarp och huggande karaktär utan kan vara av mer molande/brännande smärta. Att gå trappor brukar även trigga besvären.

Orsak Löparknä

Det som ger smärtan vid löparknä är det bindvävsstråk som löper utsidan av lårbenet och gnider över lårbenets nedre yttre benutskott och skapar då en irritation. Teorin är att senan inte stabiliseras tillräckligt utan att det då skapas vibrationer i området som irriterar nerver som är inbäddade i fettväven runt senan. Vanligaste orsaken till detta besvär är att man är alldeles för spänd framsidan av låret och även runt sätet. Andra orsak  kan tex vara ökad träningsmängd, löpning på ojämnt underlag obalans i muskulaturen runt knä/säte.

 

Behandling Löparknä

En effektiv behandling vid detta besvär är att minska på spänningar i musklatur kring sätet och framsida lår. Ibland kan vanlig strech hjälpa. Men oftast behövs djupare behandling för att spänningarna i musklaturen ska släppa. Det brukar även vara effektigt med stötvågsbehandling på bindvävsstråket som löper längst utsidan av låret. Du kan läsa mer om stötvågsbehandling här. 

När man ska behandla smärta på utsidan av knät är det viktigt att inte enbart undersöka knäleden utan det krävs även noggrann undersökning av foten och bäckenet som har stor inverkan på knäleden. Syftet vid behandlingen är att stärka upp muskler i området och minska obalanser. Leg. naprapat på Kroppsvision lägger även stor vikt vid att hitta orsaken till din smärta och ger tips på övningar för att förebygga problemet i framtiden.

Välkommen till Kroppsvision Naprapat Odenplan.

Löparknä, ont utsida knä.