Ont i ländryggen

Varför får man ont i ländryggen?

Att få ont i ländryggen är väldigt vanligt. Uppskattningsvis upplever 80-90% av befolkningen en eller flera gånger ryggsmärtor under sitt liv. Smärta från ryggen är den enskilt största diagnosen för utbetalningar av försäkringskassan och utgör ca 10% av all långtidsjukskrivningar. Ryggen är skapt för att ta upp en jämn belastning. Belastningen fördelas av diskar och leder. Av olika anledningar (dålig hållning, sittande, gener, svaga muskler) tar vissa diskar och vissa leder upp för mycket belastning och skador uppstår i ländryggen..

Olika typer av ländryggssmärta

Det finns flera olika typer av smärta i ländryggen. ”Lumbago” är ett samlingsnamn, som skulle kunna beskrivas som ”vanligt ryggont”.När du får ryggskott handlar det om en akut smärta, därav det medicinska namnet lumbago acuta, eller akut lumbago. Det är ett smärttillstånd som kommer plötsligt, ofta i samband med att du lyft på ett felaktigt sätt. Ofta har dessa besvär byggts upp över väldigt lång tid. När sedan smärtan kommer räcker det många gånger bara att lyfta upp ett A-4 papper från golvet innan det hugger till i ryggen. Om smärtan i ländryggen breder ut sig och strålar ner över sätet och ner i benen och fötterna handlar det istället om lumbago ischias – eller ischias som det brukar kallas till vardags. Ischias yttrar sig lite olika; den kan bestå av bara värk, men också i kombination med svagare benmuskulatur och domningar, och nedsatt känsel. Det finns också de som har ischias utan att känna någon smärta alls.

Behandling av ländryggssmärta

Det viktigast vid all smärta från ryggen är att försöka hålla sig så mobil som möjligt. Trots att det gör väldigt ont är “soffläge” det sämsta för ryggen. Man ska röra på sig så mycket som möjligt. Behandlingsmässigt brukar smärtan släppa i ryggen genom att behandla det muskelförsvar som kickar in vid ländryggssmärta. Det är även viktigt att identiefiera svagheter som är orsaken till dina besvär. Annars kommer smärtan troligtvis snart komma tillbaka. 

Nedan kan läsa om två vanliga diagnoser vid smärta i ländryggen. 

 

 

ryggskott, akut ont i ländryggen.
Ischias, strålande smärta på baksidan av låret.