Impingement

Symtom

Smärta i axeln kan båda komma plötsligt eller smygande. Vanliga symtom är att man har ont på framsidan eller baksidan av axeln som kan stråla ut i överarmen. Ofta provoceras smärtan av att lyfta armen över huvudet. Framför allt brukar det gör mest ont vid 80-120 grader. Det kan då hugga till i axeln och man kan känna sig kraftlös. Det brukar även vara svårt att sova på samma sida som den affekterade axeln.

Orsak

Ofta beror dessa besvär på en överbelastning i axeln som gör att den struktur som blir irriterad svullnar upp och gör det att utrymmet i axelleden blir trängre. Det struktur som löpar störst risk att bli irriterade är rotatorcuff senorna (supraspinatus, infraspinatus,supscapularis) och även bicepssenan. Även slemsäcken i axelleden kan bli irriterad och vätskefylld och göra det utrymme i axelleden som redan är litet än mindre.

Det är vanligt att man får dessa besvär hos de med yrken eller idrotter där man har armarna mycket över huvudet. Även nyblivna föräldrar som lyfter sina barn mycket är vanliga patienter med dessa besvär.

Behandling

När man har ont i axeln är det viktigt att undersöka axeln noga. Men det är även viktigt att även undersöka rygg och nacken som också kan ha stor påverkan på axeln. Eftersom många orsaker till dessa besvär i obalans i muskulaturen kring skuldran även det viktigt att få full funktion i axeln och där lägger leg. naprapat på Kroppsvision stort fokus vid behandlingen i första skedet. När axeln börjar kännas bättre lägger vi även stort fokus på förebyggande övningar och tips och råd hur du kan undvika dessa besvär i framtiden.