Ont i vaden

Symtom

Besvär med vaderna börjar ofta med stelhet eller stramhetskänsla, det brukar vara svårare än normalt att gå ner på huk. Detta tidiga symptom ska man ta på allvar för annars är risken stor att man får så kallad ”gubbvad” som är en akut bristning i vadmuskulaturen. Symptom vid ”gubbvad” är en plötsligt kraftig smärta i vaden men man kan även ibland känna att det ”river” till i vaden. Har man råkat ut för detta går det inte att fortsätta med sin aktivitet utan man får linka hem istället.

Orsak

Orsaker till att man får ont i vaden, eller känner sig stel i vaden kan vara många. Stel fotled, tidigare stukningar eller svag muskulatur är exempel på några orsaker. Vissa besvär i vaderna kommer av att Ischias nerven är retad så det är även viktigt att undersöka bäcken/rygg eftersom problemet kan sitta där. Även sko val och träningsmängd kan också öka risken för besvär i vaderna.

Behandling

Först krävs en noggrann undersökning av rygg/bäcken/knä och fot. Efter det kan behandling påbörjas. Målet med denna behandling är alltid att minska belastning på vaden och att påskynda läkning. Du kommer även få hemövningar, förebyggande råd och ev korrigering av löp/gång teknik.