Ont framsidan av underbenet (benhinneinflammation)

Symtom

Smärta på framsidan av underbenet är en vanlig idrottsskada. Oftast är smärtan lokaliserad till insidan av skenbenet ca 5-15 cm ovan inre fotknölen. Denna typ av besvär kallas för benhinneinflammation. Namnet kan vara lite missvisande eftersom det inte behöver vara en inflammation i området utan mer en irritation. Det är muskler och senfästen till skenbenet som blir överbelastat och irriterat. Till en början brukar det främst göra ont efter aktivitet för att sedan även göra mer ont under aktivitet och därefter även i vila. Detta kan även drabba personer som inte idrotter men är väldigt aktiva och gillar att promenera.

Orsak

Benhinneinflammation är en klassisk överbelastningsskada och den främsta orsaken är därför ökning av träningsmängd. Det som ökar risken för att utveckla smärta på framsidan av underbenet är svaghet i musklerna i underbenet och överpronation. Även löpteknik och felaktigt gångmönster är exempel på orsaker som kan överbelasta underbenen.

Behandling

Vid behandling av benhinneinflammation är det viktigt att identifiera orsaken till just dina besvär. Leg naprapat på Kroppsvision tycker det är viktigt att skapa bästa förutsättningar för att avlasta detta område. Erfarenhetsmässigt vet vi att många får höra att detta är en överbelastningsskada och det enbart är vila som gäller. Risken är då stor att besvären kommer tillbaka så fort du återgår till aktivitet eftersom grundorsaken till dina besvär finns kvar.