Framsida lår

Symtom framsida lår

Ont i framsidan av låret brukar ofta börja med en stelhetskänsla. Många upplever att man känner sig ”tung” i benen, speciellt om man går i trappor eller i uppförsbackar. Gör man inget åt detta kan det sluta med en muskelbristning. Vid en muskelbristning får man ofta en huggande/brännande smärta i framsida lår. När man har ont i framsida lår är det inte ovanligt att man även har smärta i ljumsken eller insidan av låret. Vid långvariga besvär kan även ländryggen börja göra ont. 

Orsak ont framsida lår

Stillasittande arbete är en av denvanligaste orsaken till smärta på framsidan av låret. Det som händer när man sitter ner mycket är att musklaturen blir kort på framsidan. Detta leder till muskelspänningar som både ger lokalvärk men även kan påverka ryggen och ljumsken. Stelhet i framsida lår är ett första tecken på att man börjar bli överansträngd i musklaruren på framsidan. Känner man att man ofta blir trött i framsidan av låret vid tex löpning kan det vara klokt att undersöka själva löptekniken. Även för snabb ökning av sin träning kan ge denna muskeltrötthet. Andra orsaker kan vara problem från rygg och höftleden.

Behandling

Det viktigaste när man behandlar smärtor på framsidan av låret är att minska på muskelspänningarna i området. Vid undersökningen finner man nästan alltid nedsatt funktion över höftleden vid dessa typer av besvär. Det är väldigt viktigt att åtgärda detta. Behandlingen skiljer sig självklart åt beroende på om det hunnit blivit en akut muskelbristning eller om det bara är ett förstadie till det. Det är oavsett väldigt viktigt att undersöka noga statusen på muskulaturen i framsida lår (recut femoris, vastus medialis och vastus lateralis). Även ryggen och höftled kan behandlas vid dessa besvär. När skadan sedan är läkt läggs även stor vikt vid förebyggande åtgärder.

Välkommen till Kroppsvision Naprapat Odenplan. 

ont framsida lår