Baksida lår

Symtom

Ont i baksida lår kan båda komma plötsligt eller smygande. Plötslig smärta i baksidan av låret drabbar främst explosiva idrotter med snabba fartökningar eller idrotter med höga sparkar som exempelvis karate. Ofta känner man då en brännande/huggande känsla i baksida lår vilket gör det omöjligt att fortsätta med sin aktivitet. Men symtomen kan även komma smygande. Det kan kännas som en stelhet/kramp i baksida lår som inte ger sig trots kontinuerliga stretching.

Orsak

Vid plötsliga smärta i baksida lår är det nästan alltid en bristning i muskletaren man fått (hamstring). Oraker till bristningar är inte enbert otur utan ofta har man byggt på en trötthet i musklaturen under långtid och tillslut orkar inte musklaturen längre och man får då en bristning i muskulaturen.

Smygande besvär kan vara resultat av en retning i Ischias nerven som gör att inte muskulaturen vill slappna av. Träningsupplägg, vitaminbrist och skoval är även andra orsaker som kan påverka.

Behandling

Behandlingen av ont i baksidalår skiljer sig beroende om det är en akutbristning eller en mer långvarigskada. Vid en bristning går behandlingen ut på att skadan ska bli så lindrig som möjligt. Sedan läggs stor vikt på att bygga upp styrkan och flexibiliteten i muskulaturen så att man minimerar att skadan slås upp igen.
Om det är mer långvariga eller lindrigare besvär i baksida av låret läggs stor vikt vid att identifiera själva orsaken som kan sitta i både rygg/höft och fot. Vi lägger även stor vikt vid förebyggande övningar.