Insida knä

Behandling mot smärta insida knä

Har du smärta runt insida knä? Då ska du testa en ny form av akupunktur som är väldigt effektiv vid knäsmärta.

När du får ont i knät är det vanligt att du får höra att detta kräver en lång period av vila och tråkiga rehabiliteringsövningar.

Först av allt så är rehabiliteringsövningar självklart aldrig fel, men vill du få ut mer av träningen är det bättre att börja med behandling innan du startar men dina övningar.

Behandlingens syfte är att försöka minska själva smärtan men även att försöka skapa mer stabilitet runt knät. Detta görs genom att behandla obalanser mellan muskulaturen som stabiliserar knäna. På så sätt blir det lättare att aktivera rätt muskler i träningen.

 

 

Varför gör det ont på insidan av knät?

 

Det finns flera strukturer som kan ge smärta runt insida knä. Vilken struktur som är mest trolig beror på hur skadan uppkom. Nedan finner du vanliga strukturer som ger smärtan på insidan av knät.

  • Inre ledbandet
  • Inre menisken
  • Plica synovialis (förtjockning av ledkapseln)
  • Artros
  • Gåsfot (muskelfästen nedanför knät)
  • Muskelspänningar från framsidan av låret

 

Besvär som kommit smygande efter löpning eller promenad

Har du fått ont under eller efter aktivitet är det oftast inte en stor strukturell skada. Dessa besvär börjar oftast som obehag för att sedan öka i smärta och till slut göra det omöjligt att fortsätta springa/promenera.

Dessa besvär är ofta muskelrelaterade. Det som har hänt är att det har bildats obalanser mellan vissa muskelgrupper. Vissa muskler arbetar för hårt medan andra har blivit inaktiva och arbetar för lite. Detta leder förr eller senare till smärta.

Gåsfot är ett annat besvär som kan ge symtom runt insidan av knät. Gåsfot är ett samlingsnamn på 3 senfästen på insidan precis nedan knät. De tre lårmuskler som fäster där är Sartorius, Gracilis och Semitendinosus. Blir dessa muskler korta och spända kan det skapa en irritation i senfästet.

Dessa besvär är vanligaste orsaken till varför du har ont på insidan av knät och svarar oftast väldigt bra på vår akupunkturbehandling.

 

Besvär i knäna efter trauma

Om du har ramlat och slagit i knät eller fått en vridning i knät kan det vara klokt att uppsöka läkare för att utesluta större strukturell skada.

Framför allt om knät har svullnat upp mycket eller om det känns ostadigt. Vid fotboll och alpinutförsåkning är det vanligt med ledbandsskador och korsbandsskador som ofta behöver opereras.

Andra symtom som kan behöva läkarvård är låsningsfenomen i knäna. Om du böjer och sträcker på knät och det känns som det fastnar är det ett tecken på meniskskada som kan behöva opereras.  

När är det bra med behandling vid smärta runt insida knä och vad är syftet?

 

Har det inte varit något kraftigt våld mot knät och knät känns stabilt så svarar de flesta bra på akupunktur mot smärtan på insidan av knät. Syftet med behandlingen är både att minska smärtan men även minska muskelspänningar som ofta är den bidragande orsaken till att du fått ont.

När du har ont i knät finner vi nästan alltid obalanser mellan baksidan och framsidan av låret. Det är viktigt att minska på den obalansen innan rehabiliteringsträningen påbörjas.

Många blir förvånade vilken snabb effekt behandlingen har och att man upplever mer kontroll i låret på en gång.

Välkommen till Kroppsvision naprapat Odenplan.

ont insida knä, smärta inre menisken