Utsida höft

Symtom utsida höft

Att få ont på utsida höft är vanligt och kan drabba både de som idrottar eller bara gillar att promenera. Smärtan brukar beskrivas som molande eller brännande och kan ibland stråla ner längst utsidan av låret. Det som brukar provocera fram smärtan är när man får vikten på det benet i steget. Man brukar vara öm på trochnter major som är ett benutskott som man kan känna på utsidan av höften. Har man haft detta besvär länge kan det till slut vara svårt att gå pga smärtan.  Ofta kan det även vara svårt att sova på den sidan. Det är heller inte ovanligt att man även har ont i ljumsken eller ryggen vid dessa besvär. 

Orsak utsida höft

Den valigaste orsaken till att utsidan av höften börjar smärta är en överansträning av muskulaturen som fäster på höftkammen (gluteus medius/gluteus minimus). Blir någon av dessa muskler spända eller överansträgnda leder till att bäckenet inte blir lika stabilt och belatningen på hela benet och ryggen ökar. En för kraftig inåtvinkling av foten (överpronation) kan öka riskerna för att få ont på utsidan av höften. Svagheter kring höft/bål kan också bidra till att man får besvär kring höften.

Behandling ont utsida höft

Behandling av smärta på utsida höft riktar sig ofta lokalt till muskeln på utsidan av höften. Ofta är musklerna på utsidan av höften för spända och svaga. Strech brukar sällan hjälpa utan man brukar behöva djupare behadling för att få dessa att slappna av. Redan efter en behandling brukar de flesta känna att styrkan börja komma tillbaka i benet. Ibland kan även rygg/bäcken och foten behöva behandlas eftersom de områdena påverkar höften väldigt mycket. Träningsövningar för att stärka muskulaturen kring höften är också en viktig del i behandlingen för att försöka förhindra att besvären kommer tillbaka.

Välkommen till Kroppsvision Naprapat Odenplan.

ont utsida höft. Trochanterit.