Utsida fot

 

Symptom

Smärtan är oftast lokaliserad strax bakom/nedan yttre fotknölen. Oftast är smärtan som värst när man skjuter ifrån i steget. Att ställa sig på tå brukar provocera fram smärtan. Smärtan beskrivs ofta som molande eller huggande och kan även stråla mot utsidan av foten.

Det finns två senor som löper bakom yttre fotknölen (fibularis brevis och fibularis longus). Dessa två senor är ofta involverade vid dessa besvär. Eftersom fibularis muskulaturen är viktig för fotens stabilitet är det inte ovanligt att foten känns ostadig och man kan ofta ana en svullad i området.

 

 

Orsak

Erfarenhetsmässigt är det vanligare med dessa besvär hos personer med höga fotvalv eller väldigt stela fötter. Det är också vanligt att smärtan runt yttre fotknölen blir ett kvarstående symtom efter en fotledsstukning. Att byta till skor med pronationsstöd brukar även öka risken för att få ont runt yttre fotknölen.

 

 

Behandling

Vi på Kroppsvision hjälper dig att öka rörligheten och stärka upp foten som är en viktig del när man har ont kring yttre fotknölen. Vi ser även över gångmönster och ger tips på övningar för att förebygga dessa besvär i framtiden.