Utsida fot

 

Symptom

Smärtan är oftast lokaliserad strax bakom/nedan yttre fotknölen. Oftast är smärtan som värst när man skjuter ifrån i steget. Att ställa sig på tå brukar provocera fram smärtan. Smärtan beskrivs ofta som molande eller huggande och kan även stråla mot utsidan av foten.

Det finns två senor som löper bakom yttre fotknölen (fibularis brevis och fibularis longus). Dessa två senor är ofta involverade vid dessa besvär. Eftersom fibularis muskulaturen är viktig för fotens stabilitet är det inte ovanligt att foten känns ostadig och man kan ofta ana en svullad i området.

 

 

Orsak

Vanligaste orsaken till att man får ont på utsidan är att man är för svag i en av fotens viktigaste muskler som stabiliserar foten. Detta gör att foten inte ”rullar” in tillräckligt mycket i gångfasen. Yttersidan av foten för då ta för stor belastning under gångcykeln vilket kommer ge smärta i området om detta upprepas över under för lång tid.Ofta är även stortån stel pga av muskelspänningar i fot och underben. Detta gör att istället för att kliva över stårtån i frånskjutet så viker man ut foten. Detta ökar även belastningen på utsidan av foten. Erfarenhetsmässigt är det vanligare med dessa besvär hos personer med höga fotvalv eller de med väldigt stela fötter. Det är också vanligt att smärtan runt yttre fotknölen blir ett kvarstående symtom efter en fotledsstukning. Att byta till skor med pronationsstöd brukar även öka risken för att få ont runt yttre fotknölen.

 

 

Behandling

Syftet med behadnlingen vid dessa besvär är att stärka fotens viktigaste stabilserande muskler foten. Även stortån kommer att behandlas eftersom den ofta är stel och ger ett felaktigt kompenserande mönster.  Ofta märker man skillnad redan efter en behandling. Denna behandling är även effektiv hos personer med långvariga besvär efter en fotledsstukning. Vid dessa besvär kommer gångmönster och styrka i musklerna undersökas noga innan behandlingen påbörjas. Välkommen till Kroppsvision Naprapat Odenplan.