Ont under hälen – hälsporre

Symtom

Att få ont i hälen kan både komma plötsligt eller smygande. Vanliga symtom är att det antingen känns som man har en nål i hälen eller en mer molande karaktär som ett blåmärke. Vanligast är att det gör som ondast första stegen på morgonen eller första stegen när man har suttit still ett tag. Det är väldigt olika var på hälen det gör ont med de två vanligaste ställena är antingen rakt under hälen eller på insidan av hälen. Smärtan brukar ibland även kunna sprida sig upp mot vaden eller fram mot hålfoten. 

Orsak

Vanligaste orsaken till att man får ont i hälen är att man är för spänd i vaden eller i senan under foten. Foten påverkas väldigt mycket om man är stel och spänd i dessa områden. Detta gör att stortån blir för stel när man böjer den uppåt. En stel stortå gör att frånskjutet inte fungerar normalt vilket ger ökad belastning på senan som fäster in i hälen. Det som händer när stortån är för stel är att istället för att gå över stortån som vid ett normalt frånskjut, så faller man in för mycket (överpronerar). Detta gör att belastning blir för hög i den sena (plantar faschian) som fäster in i hälen. Går man med detta tillräckligt länge så ger det besvär som hälsporre och plantar faschiit. 

Behandling

Behandlingen vi utför på kroppsvision  mot hälsporre är väldigt effektiv och syftar till att mjuka upp vaden och undersidan av foten. Många har provat att strecha vaden och foten utan resultat. Det är för att spänningarna ofta sitter djupare än så.  Vi kommer att släppa på dina spänningar med enkla metoder som är väldigt effektiva. Detta gör att rörligheten i stortåleden återskapas så att normalt frånskjut kan utföras utan problem. Ofta märker man stor skillnad redan efter en behandling. Det är väldigt viktigt att också förstå hur ett normalt frånskjut går till och ska kännas. Börjar man gå mer normalt kommer belasning minska drastiskt runt hälen. Vid dessa besvär görs alltid en nogrann undersökning av gångmönster innan behandling påbörjas. Välkommen att boka tid!