Ont under hälen – hälsporre

Symtom

Att få ont under hälen kan både komma plötsligt eller smygande. Vanliga symtom är att det antingen känns som man har en nål i hälen eller en mer molande karaktär som ett blåmärke. Vanligast är att det gör som ondast första stegen på morgonen eller första stegen när man har suttit still ett tag. Smärtan brukar ibland även kunna sprida sig upp mot vaden eller fram mot hålfoten.

Orsak

Dessa besvär är vanliga vid plötsliga förändringar av tex skor, underlag eller att man ökat längden på promenader eller sin löprunda. De flesta tror att de som löper störst risk att få dessa besvär är de som är plattfotade eller överpronerar. Men vår erfarenhet efter att ha jobbet många år med fotrelaterade besvär är att det nästan är vanligare hos de som har höga fotvalv och är stela i fötterna.

Behandling

Vid hälsmärta är det viktigt att undersöka lår/underben och fot för att hitta grundorsaken till smärtan i hälen. Många som får ont i hälen får rådet att avlasta hälen med inlägg eller väldämpade skor. Detta är sällan en helhetslösning. Vi på Kroppsvision behandlar muskler, senor och nerver som ofta är påverkade vid smärta i hälen. Vi använder oss av stötvåg som är en effektivt behandlingsmetod för att stimulera läkning vid skador i senans infästning mot skelettet. Vi använder oss även av akupunktur, mjukdelsbehandling och ger tips på träning för att förebygga besvär i framtiden.