Ovansida fot

Symptom ont ovansida fot

Om du har på ont på ovansidan av foten är det inte ovanligt att smärtan är av molande eller brännande karaktär, men det kan även kännas mer som huggande smärta. När man har smärta på ovansida fot är det inte sällsynt med en svullnad i området. Att böja tårna ner mot underlaget brukar kunna trigga symptomen. Det kan även göra ont att hoppa på ett ben.

Orsak ont ovansida fot

En vanlig orsak till att man får ont på ovansidan på foten är att man har byggt upp muskelspänningar i fot och underben som gör att foten inte fungerar normalt under gångfasen. Muskler som är för spännande gör att foten blir stelare. Den led i foten som oftast påverkas av detta är stortåleden. Den blir stel att böja uppåt vilket gör att frånskutet påverkas negativt. Istället för att kliva över stortån som vid ett normalt frånskjut så kompenserar vilket gör att foten inte fungerar normalt. Ett av besvären just detta kan ge är smärta på ovansidan av foten. 

Det finns flera orsaker till att man får ont på ovansidan av foten. Att knyta skorna för hårt är en orsak, det kan ge en irritation i senorna som sträcker på tårna. Fotledsstukning är en annan orsak och det är vanligt att smärtan på ovansidan av foten blir ett kvarvarande symptom. 

För att läsa mer om fotsmärta och hur vi behandlar. Klicka här. 

Behandling ont ovansida fot

Det är viktigt att öka rörligheten i stortån som oftast inte fungerar vid dessa besvär. Man brukar märka stor skillnad redan efter en behandling. Det är även viktigt att förstå hur ett normalt steg fungerar och känns. När man börjar gå mer normalt kommer belastningen på ovansidan av foten att minska markant. Vi på Kroppsvision undersöker alltid gångmönster och fotens funktion noggrant innan behandlingen påbörjas. Välkommen till Kroppvision Naprapat Odenplan

ont ovansida fot