Ovansida fot

Symptom

Om du har på ont på ovansidan av foten är det inte ovanligt att smärtan är av brännande karaktär, men det kan även vara molanade eller huggande. När man har smärta på ovansida fot är det inte sällsynt med en svullnad i området. Att böja tårna ner mot underlaget brukar kunna trigga symptomen. Det kan även göra ont att hoppa på ett ben.

Orsak

Det finns flera orsaker till att man får ont på ovansidan av foten beroende på diagnos. Att knyta skorna för hårt är en orsak, det kan ge en irritation i senorna som sträcker på tårna. Fotledsstukning är en annan orsak och det är vanligt att smärtan på ovansidan av foten blir ett kvarvarande symptom. Ökad träningsmängd kan ge smärta i detta område och då måste stressfraktur i ett av mellanfotsbenen vara en av differentialdiagnoserna.

Behandling

Behandling av smärta på ovansidan av foten kan skilja sig mycket beroende av diagnos. Leg. naprapat på Kroppsvision kommer lägga stor vikt på undersökning eftersom det är viktigt att utesluta skelettskada. Det är vanligt att dessa besvär blir bättre genom att öka rörligheten i mellanfoten och minska obalanser i omkringliggande muskulatur.