Inre fotknölen

Symptom ont insida fot

Smärtan är ofta lokaliserad strax bakom/under inre fotknölen eller mellan inre fotknölen och hälsenan. Det är även vanligt att denna typ av smärta strålar upp mot insidan av vaden eller ner längs med insidan av foten. Vanlig karaktär på smärtan när man har ont runt inre fotknölen är en molande eller brännande smärta.

När man har ont runt inre fotknölen gör det oftast ont vid frånskjutsfasen i steget eller strax innan. Smärtan brukar även bli värre efter aktivietet tex efter långa promenader eller löpning. Ofta är man trycköm i området.

Det finns flertalet strukturer som kan vara orsaken till att det gör ont mellan inre fotknölen och hälsenan. Det finns tre senor som löper bakom inre fotknölen (tibialis posterior, flexor digitorum longus och flexor hallucis longus). Det är vanligt att någon av dessa senor blir överansträngda och det ger smärta i området. Ofta kan man då se en svullnad kring inre fotknölen. En annan diagnos som kan ge symptom runt inre fotknölen är tasaltunnelsyndrom. Detta ger ofta en brännande känsla och det är även vanligt att man får ont på natten.

Vad är det som gör ont på insidan av foten

Är smärtan lokaliserad runt inre fotknölen och kan stråla upp mot vaden eller ner längst insidan av foten. Då är det oftast Tibialis Posterior senan du har ont i.

Tibialis Posterior är den muskel som ligger djupast av vadmuskulaturen och fäster på baksidan av skenbenet. Själva muskelsenan löper längst insidan av inre fotknölen och fäster sedan in på undersidan av foten.

Varför har du fått ont? Detta är vanligtvis en överbelastningsskada. Vissa muskler har fått arbeta för hårt medan andra muskler varit för inaktiva. Det har skapats en obalans mellan olika muskler. Innan behandlingen påbörjas utförs alltid en noggrann undersökning för att ta reda på status på alla muskler runt foten.

Hur blir du av med smärtan? En behandling som fungerar bra vid dessa besvär är en moderna form av akupunktur. De flesta känna en klar förbättring redan efter 1-2 behandlingar. Förderlarna med behandlingen är att du ofta känner en stor förändring direkt och det vanliga är att foten känns starkare efter behandlingen.

Läs mer om smärta i foten här.

 

Behandlingens syfte vid smärta på insidan av foten

Målet med behandlingen är du ska kunna återgå till din aktivitet så fort som möjligt. Det är även viktigt att du har fått en förståelse varför du fått ont så att det blir lättare att förebygga dessa besvär i framtiden.

Behandlingens syfte är självklart att minska själva smärtan. Men även att återskapa funktionen i musklerna runt foten. Du kommer både att känna dig starkare och mjukare i foten efter behandlingen.

Kan jag få hjälp även om jag är rädd för nålar? Självklart kan du det! Det går alltid att behandla på andra sätt oftast enbart med hjälp av händerna.

Tveka inte att boka tid om du vill få din fot undersökt av en naprapat som är specialiserad på fötter!

Välkommen till Kroppsvision Naprapat Odenplan 

ont insida fot, runt inre fotknölen