Inre fotknölen

Symptom

Smärtan är ofta lokaliserad strax bakom/under inre fotknölen eller mellan inre fotknölen och hälsenan. Det är även vanligt att denna typ av smärta strålar upp mot insidan av vaden eller ner längs med insidan av foten. Vanlig karaktär på smärtan när man har ont runt inre fotknölen är en molande eller brännande smärta.

När man har ont runt inre fotknölen gör det oftast ont vid frånskjutsfasen i steget eller strax innan. Smärtan brukar även bli värre efter aktivietet tex efter långa promenader eller löpning. Ofta är man trycköm i området.

Det finns flertalet strukturer som kan vara orsaken till att det gör ont mellan inre fotknölen och hälsenan. Det finns tre senor som löper bakom inre fotknölen (tibialis posterior, flexor digitorum longus och flexor hallucis longus). Det är vanligt att någon av dessa senor blir överansträngda och det ger smärta i området. Ofta kan man då se en svullnad kring inre fotknölen. En annan diagnos som kan ge symptom runt inre fotknölen är tasaltunnelsyndrom. Detta ger ofta en brännande känsla och det är även vanligt att man får ont på natten.

Orsak

Vanligaste orsaken när man får ont runt inre fotknölen eller insidan av foten är ökar pronationsrörelse (inåt rullning av foten). Den ökade pronations rörelsen gör att fotvalvet kollapsar, vilket medför att hela insidan av foten får för stor belastning. Över tid blir denna belastning till slut för stor och man får smärta i senorna som löper bakom inre fotknölen. Detta kan även leda till hälsporre/plantar faschiit. Grunden till att fotvalvet kollapsar beror nästan alltid på för spända vader och strukturer under foten. Detta gör att stortån blir stel och gör det omögligt att utföra  ett korrekt frånskjut. Istället för att böja i stortån som vid ett normalt frånskjut blir man tvungen att kompensera genom att kliva runt stortån. Detta leder till en kollaps av fotvalvet. Alla kan drabbas av dessa besvär men det är vanligast bland de som är löpare eller personer som gillar att promenera.

Behandling

Behandlings syfte är att återskapa rörligheten i stortån som nästan alltid är nedsatt. Detta är viktigt för att det ska vara möjligt att bryta det felaktiga gångmönster man använt sig av en längre tid, oftast utan att veta om det. Ofta märks stor skillnad på rörligheten efter bara en behandling. Det är även viktigt att förstå hur ett normalt steg ser hur och känns. Detta för att kunna träna upp ett normalt gångmönster igen som kommer att minska belastning på insidan av foten drastiskt,  Vi på Kroppvision utför alltid en nogrann undersökning för att hitta orsaken till just dina besvär. Fotens funktion och gångmönster kommer att undersökas noggrant. Välkomen till Kroppsvision Naprapat Odenplan.