Tennisarmbåge

Symtom

Det vanligaste symtomet vid tennisarmbåge är smärta eller ömhet vid utsidan av armbågen och på ovansidan av överarmen. Det brukar även vara svårt att sträcka ut armen fullt ut. Man kan uppleva sig svag i handen och ha svårt att greppa saker. I början gör det oftast bara ont när man belastar armen men ju längre man går med skadan kan det även börja göra ont i vila och på natten. Smärtan brukas provoceras genom att böja handleden upp mot motstånd.

Orsak

Det som orsakar smärtan vid tennisarmbåge är en irritation av muskler och senfästen på armbågens utsida. Detta är en vanlig överbelastningsskada och den muskel som oftast blir överbelastad är m.extensor carpi radialis brevis. Men även övriga muskler som fäster in på utsidan av armbågen kan drabbas. Eftersom detta är en överbelastnings skada drabbas ofta idrottare där man använder hand och underarm mycket. Exempel på såna idrotter är racketsporter men kan även vara yrkesrelaterat. Personer som jobbar med tangentbord eller datormus där det blir mycket repetitiva rörelser är också särskilt utsatta. Men detta tillstånd kan även komma plötsligt som vid exempelvis tunga lyft eller vid ett olyckligt fall som skapar en bristning i vävnaden.

Behandling

Leg naprapat på Kroppsvision kommer först göra en noggrann undersökning för att ta reda på bakomliggande orsaker till dina besvär. Behandlingen syftar till att minska obalanser i muskulaturen. Stötvågsbehandling brukar vara effektiv vid dessa besvär, speciellt om smärtan varit långvarig. Även förebyggande träning är en viktig del i behandlingen.