Spänningshuvudvärk

Symtom

Den vanligaste typen av huvudvärk är spänningshuvudvärk. Spänningshuvudvärk är vanligtvis av tryckande karaktär som oftast uppträder i bakhuvudet och över ögon, panna och hjässa. Värken kan också uppkomma i nacken, käkarna och tinningarna. Värken kan upplevas som allt från lätt molande till väldigt kraftig med ökad känslighet för ljud och ljus.

Orsak

Spänningshuvudvärk kan bero på flera orsaker som tex stress, psykiska påfrestningar, förkylning, nervpåverkan, spända muskler i ansikte och tinningar, synfel och trauma mot huvudet. Vätskebrist eller överkonsumtion av alkohol är kända orsaker till huvudvärk. Spända käk- eller tuggmuskler eller omedvetet bitande (eller tandgnisslande) under nattetid är också en relativt vanlig orsak.

Behandling

Egen vård:
Eftersom stress är en orsak till huvudvärk är det viktigt att lära sig minska på detta genom ökad avslappning och kroppsmedvetenhet. Även god sömn anses kunna minska huvudvärken. Att arbeta i skonsammare arbetsställningar där ryggens och nackens normala kurvatur bibehålls samt att ha bra belysning när man läser kan förebygga huvudvärken. Att kolla upp eventuella synfel och köpa rätt styrka på glasögon eller linser hjälper också.

För att bli av med spänningar i nacke, käkar och tinningar är behandling hos naprapat att rekommendera. Det är viktigt att hitta orsaken till varför besvären har uppstått och därför gör vi på Kroppsvision en noggrann undersökning innan behandlingen inleds. Vi använder oss av olika manuella behandlingstekniker för att öka rörligheten i leder och muskler kring bröstrygg, nacke samt ansiktsmuskulatur. Du får också individuella tips på hur du kan förebygga för att minska risken för återkommande besvär.